Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Tavaszünnep

Tavaszünnep

Kína, Peking

A hagyományos ünnepek közül a legfontosabb a kínai újév, a tavaszünnep, amely január végére és február elejére esik.

Tovább olvasom

Kínai Nemzeti Múzeum

Kínai Nemzeti Múzeum

Kína, Peking

A Kínai Nemzeti Múzeumot a Forradalomtörténeti Múzeum és a Történeti Múzeum egyesítésével hozták létre 2003-ban.

Tovább olvasom

Lampionünnep

Lampionünnep

Kína, Peking

A lampionünnep az újévi ünnepségek hivatalos végét jelzi. Ma már rendes munkanapnak számít.

Tovább olvasom

Mao Zedong mauzóleuma

Mao Zedong mauzóleuma

Kína, Peking

Mao Zedong halála után a politikai viszonyok azt diktálták, hogy a Nagy Kormányost halhatatlanná tegyék, ezért testét mauzóleumban helyezték el.

Tovább olvasom

Fundazzle

Fundazzle

Kína, Peking

A gyerekek egész évben játszhatnak Fundazzle nevű helyen, amely egy korábbi úszómedencéből lett kialakítva.

Tovább olvasom

Milyen város Peking?

Peking a Kínai Népköztársaság főváros, Sanghaj után a második legnagyobb kínai város. Az ország politikai, oktatási és kulturális központja. A város neve - Beijing - azt jelenti északi főváros.

Peking mai területén már az őskorban is éltek emberek, itt találták meg 1929-ben a pekingi ember 360 000 éves koponyáját és később egy i.e. 25 000 évvel élt ember maradványait. A lelőhelyet, amelynek barlangjait a homo sapiens is használta 1987-ben felvették az UNESCO Világörökség listájára.

A mai Peking körzetében már az 1.e. 1. évezredben voltak városok. A dinasztiák uralkodásának kezdete a középkorra tehető.

1421-ben a 3. Ming császár a fővárost Nanjingból Beijingbe helyezte át, tőle származik a város mai neve is. Építkezések kezdődtek, Peking ekkor nyerte el mai formáját. Az 1600-as évekre a dinasztia hanyatlani kezdett, és 1644-ben Li Zicheng paraszti csapataival elfoglalta a fővárost. Az utolsó Ming császár, Zhu Youjian felakasztotta magát a városban.

A Ming-dinasztiát a Qing-dinasztia követte, amelyet 1911-ben a kínai polgári forradalom tört meg, helyét köztársaság vette át, az első elnöknek Yuan Shikait választották, aki 1912. március 10-én tette le esküjét. Yuan saját diktatúra kiépítésébe kezdett, 1915 végén a nép akaratára hivatkozva kikiáltotta a Kínai Császárságot, amelynek császárává magát nyilvánította, de rövid időn belül meghalt.

A kínai polgárháborúban, 1949. január 31-én, a kommunista erők harc nélkül elfoglalták Pekinget, és október 1-jén a Mao Ce-tung vezetése alatt álló Kínai Kommunista Párt a pekingi Tiananmen téren bejelentette a Kínai Népköztársaság megalakítását.

Ezt követően Peking hatalmas növekedésnek indult, amely napjainkban is tart. Új kereskedelmi zónák alakult ki, bevásárlóközpontokat építettek, 2008-ban pedig az olimpiát is a városban rendezték, amely további jelentős beruházásokkal járt.

A Pekingbe látogató turisták már a modern várossal találkozhatnak, ahol a régi és az új, a kínai és külföldi, valamint a kommunista és a kapitalista szemlélet összefonódásán keresztül tárul fel a kínai főváros ellentmondásos természete.

Peking Galériák

Mennyei Béke kapubástyájának tere
Peking, Kína Látnivalók
The Emperor Hotel*****
Peking, Kína Szállás
Száznapos tojás
Peking, Kína Vendéglátás
Szuvenír
Peking, Kína Vásárlás
Illatos-hegy
Peking, Kína Szabadidő
Akrobatika
Peking, Kína Szórakozás

Vilnius

Vilnius

Las Vegas

Las Vegas