Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Keleti sírkert

Keleti sírkert

Kína, Peking

A Pekingtől 125 km-re található Keleti sírkert a legnagyobb és legszebb kínai temetkezési hely.

Tovább olvasom

Az Ég temploma

Az Ég temploma

Kína, Peking

Az Ég temploma napjainkban Peking egyik leglátogatottabb és legnépszerűbb látnivalója.

Tovább olvasom

Akrobatika

Akrobatika

Kína, Peking

Az akrobatikai a kínai utcai színházak hagyományos műfaja, amelyet egyes színházakban is megnézhetünk.

Tovább olvasom

Lampionünnep

Lampionünnep

Kína, Peking

A lampionünnep az újévi ünnepségek hivatalos végét jelzi. Ma már rendes munkanapnak számít.

Tovább olvasom

Nyári palota

Nyári palota

Kína, Peking

Két Nyári Palota található Peking északnyugati külvárosaiban, amelyeket a Qing-császárok használtak több mint 150 éven keresztül.

Tovább olvasom

Milyen város Peking?

Peking a Kínai Népköztársaság főváros, Sanghaj után a második legnagyobb kínai város. Az ország politikai, oktatási és kulturális központja. A város neve - Beijing - azt jelenti északi főváros.

Peking mai területén már az őskorban is éltek emberek, itt találták meg 1929-ben a pekingi ember 360 000 éves koponyáját és később egy i.e. 25 000 évvel élt ember maradványait. A lelőhelyet, amelynek barlangjait a homo sapiens is használta 1987-ben felvették az UNESCO Világörökség listájára.

A mai Peking körzetében már az 1.e. 1. évezredben voltak városok. A dinasztiák uralkodásának kezdete a középkorra tehető.

1421-ben a 3. Ming császár a fővárost Nanjingból Beijingbe helyezte át, tőle származik a város mai neve is. Építkezések kezdődtek, Peking ekkor nyerte el mai formáját. Az 1600-as évekre a dinasztia hanyatlani kezdett, és 1644-ben Li Zicheng paraszti csapataival elfoglalta a fővárost. Az utolsó Ming császár, Zhu Youjian felakasztotta magát a városban.

A Ming-dinasztiát a Qing-dinasztia követte, amelyet 1911-ben a kínai polgári forradalom tört meg, helyét köztársaság vette át, az első elnöknek Yuan Shikait választották, aki 1912. március 10-én tette le esküjét. Yuan saját diktatúra kiépítésébe kezdett, 1915 végén a nép akaratára hivatkozva kikiáltotta a Kínai Császárságot, amelynek császárává magát nyilvánította, de rövid időn belül meghalt.

A kínai polgárháborúban, 1949. január 31-én, a kommunista erők harc nélkül elfoglalták Pekinget, és október 1-jén a Mao Ce-tung vezetése alatt álló Kínai Kommunista Párt a pekingi Tiananmen téren bejelentette a Kínai Népköztársaság megalakítását.

Ezt követően Peking hatalmas növekedésnek indult, amely napjainkban is tart. Új kereskedelmi zónák alakult ki, bevásárlóközpontokat építettek, 2008-ban pedig az olimpiát is a városban rendezték, amely további jelentős beruházásokkal járt.

A Pekingbe látogató turisták már a modern várossal találkozhatnak, ahol a régi és az új, a kínai és külföldi, valamint a kommunista és a kapitalista szemlélet összefonódásán keresztül tárul fel a kínai főváros ellentmondásos természete.

Peking Galériák

Mennyei Béke kapubástyájának tere
Peking, Kína Látnivalók
The Emperor Hotel*****
Peking, Kína Szállás
Száznapos tojás
Peking, Kína Vendéglátás
Szuvenír
Peking, Kína Vásárlás
Illatos-hegy
Peking, Kína Szabadidő
Akrobatika
Peking, Kína Szórakozás

Tunisz

Tunisz

Rotterdam

Rotterdam